16 Σεπ 2011

Καληνύχτα και καλή τύχη!


photo
Αφού πρώτα ο πρωθυπουργός μπήκε από την πίσω πόρτα για να πραγματοποιήσει την ομιλία του στην 76η ΔΕΘ - δεδομένου του ότι από την κύρια είσοδο δεν μπορούσε να μπει από τις διαδηλώσεις, και αφού επιχείρησε για ακόμη μια φορά να παρουσιάσει μια μαγική εικόνα για την πορεία της χώρας. Μας ενημέρωσε για την στεναχώρια του αφού είναι υποχρεωμένος να παίρνει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις για τον τόπο. Την επόμενη ημέρα πήγε στη γνωστή αποθήκη - αποφεύγοντας το Βελίδειο  όπως ο διάολος το λιβάνι - που προφανώς του αρέσει πολύ αισθητικά - αλλιώς γιατί τέτοια εμμονή  με τις σιδερένιες κολονίτσες και τους πέτρινους τοίχους  - ώστε να ξαναβγάλει άλλο ένα ανούσιο λογύδριο και να παραχωρήσει στη συνέχεια συνέντευξη τύπου. Εκεί περιβαλλόμενος από βασικούς υπουργούς - αρωγούς στο δύσκολο έργο της συνέντευξης τύπου, όπως οι Βενιζέλος, Ρέππας, Χρυσοχοΐδης
, Μόσιαλος, Κουτρουμάνης και ενώ είχε ήδη αναρωτηθεί στην ομιλία του αν υπάρχει έστω και ένας έλληνας που να πιστεύει ότι δεν θα επιτύχουμε να βγούμε από την κρίση, μας ενημέρωσε για την πρόθεση του να έχει η κάθε οικογένεια τουλάχιστον έναν εργαζόμενο, μας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι κολασμένοι, μοιράστηκε με τον Ελληνικό λαό την μεγάλη δυσκολία που έχει στο να παίρνει αυτές τις πολύ δύσκολες αποφάσεις, συνέχισε την περιγραφή της μαγικής εικόνας που παρουσίασε και στην προχθεσινή ομιλία του και στη συνέχεια εκείνος και οι υπουργοί του προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν, στρογγυλέψουν, δικαιολογήσουν, εξωραΐσουν, πείτε το τέλος πάντων όπως θέλετε, τα αδικαιολόγητα.

Μιλούσαν συνολικά επί τρεις ώρες και δεν είπαν τίποτα ουσιαστικό για την ταμπακιέρα. Ακούσαμε πάλι για την πράσινη ανάπτυξη και τα πράσινα άλογα, από τον κύριο Βενιζέλο ακούσαμε για την αναδιάρθρωση του νέου φορολογικού νόμου - που αυτός θα είναι ο επιτυχημένος μετά από δεκάδες αποτυχίες προηγούμενων - και θα καταφέρει να μεγαλώσει την φορολογική βάση και να αναδείξει τα πραγματικά εισοδήματα. Ακούσαμε από τον  κύριο Χρυσοχοΐδη για την αναδιάρθρωση των δημοσιών επενδύσεων - που προηγουμένως πήγαιναν κατά 70 % σε οδικά έργα - ενώ τώρα θα πάνε σε πραγματική ανάπτυξη. Επίσης ακούσαμε την αναρώτηση του ιδίου σχετικά με το αν πιστεύει κανείς σε αυτή τη χώρα ότι το παραγωγικό μοντέλο μπορεί να εκμεταλλευτεί επαρκώς τους χιλιάδες νέους καλά μορφωμένους Έλληνες, καθώς και για το ¨τεράστιο¨ ποσό των 30 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμο από το ΕΣΠΑ για επιδότηση μέχρι 60% σε καινοτόμες δραστηριότητες. Ακούσαμε από τον κύριο Ρέππα ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι ΑΚΟΜΑ ο μεγάλος ασθενής και όπως ο ίδιος δήλωσε « στο κράτος έχουμε κάνει τεράστια ποιοτικά άλματα, στην κατεύθυνση της αντικειμενικής λειτουργίας των υπηρεσιών, της διαφάνειας, πρέπει όμως να πούμε ότι το ελληνικό κράτος ως διοίκηση δεν έχει την ποιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Δεν είναι παραγωγικό κράτος. Παραμένει σε μεγάλο βαθμό ασθενής.» Ακούσαμε από τα χείλη του Πρωθυπουργού ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και ότι θα τα καταφέρουμε.

Τα ακούσαμε όλα αυτά και πολλά άλλα! Για να ακούσουμε στη συνέχεια και το ουσιαστικό, ότι κάθε τετραγωνικό μέτρο κτίσματος στην ελληνική επικράτεια θα επιβαρυνθεί με 4 ευρώ τέλος μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα επόμενα δύο χρόνια. Αδιακρίτως!

Που ξέρετε πιθανό είναι μεθαύριο να ακούσουμε, ότι όλοι πάλι αδιακρίτως θα πρέπει να καταβάλουμε εβδομαδιαίο  τέλος διαβίωσης 100 ευρώ, ώστε να μας επιτρέψει αυτή η εκπληκτική κυβέρνηση να υπάρχουμε. Άλλωστε με τα περίπου 48 δις ετήσια έσοδα που θα εξασφάλιζε από αυτό το τέλος, θα μπορούσε να πληρώνει και τα τοκοχρεολύσια και να μειώνει και το χρέος. Ίσως να ήταν μια λύση να συμπεριλάβουν την ιδέα σε αυτές τις περίφημες που κατεβάζουν στο brainstorming που κάνουν για να μας σώσουν.

Αλλά για να επανέλθουμε λίγο στην πραγματικότητα, οι αγορές ήδη προεξοφλούν την χρεοκοπία μας σήμερα Δευτέρα με το κόστος ασφάλισης έναντι ελληνικής χρεοκοπίας να εκτινάσσεται στις 5.842 μ.β., διευρυμένο κατά σχεδόν 1.000 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής, δείχνοντας 95% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας, ενώ παράλληλα τα Spread πετάνε πάνω από τις 2000 μονάδες.

Άλλωστε για τις δαπάνες του δημοσίου που συνεχώς ανεβαίνουν ούτε λέξη στη συνέντευξη. Αντί να έχει κάνει άμεσα το αυτονόητο μόλις η χώρα ζήτησε βοήθεια από το ΔΝΤ. Να έχει περικόψει δηλαδή όσες θέσεις από το δημόσιο απαιτούντο για να έχει εξορθολογήσει τις δαπάνες κάθε τόσο βάζει και ένα νέο χαράτσι. Είναι πιο εύκολο αυτό απ' το να αγγίξει τους πελάτες του. Κι ας έχουν μείνει δεκάδες χιλιάδες άλλοι του ιδιωτικού τομέα στο δρόμο.

Δεν έχει κατανοήσει μάλλον η της έχει διαφύγει της κυβέρνησης ένα ακόμα γεγονός. Δεν έχουν κατανοήσει ότι δεν θα υπάρχει μέρος να κρυφτούν, όταν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μισθούς στο ένα εκατομμύριο και πλέον των δημοσίων υπάλληλων, πολλοί εκ των οποίων είναι και μόνιμοι πελάτες τους, για να μην αναφερθούμε στους συνταξιούχους. Διότι όταν δεν θα έχει να τους πληρώσει θα κατανοήσει πραγματικά τι σημαίνει οργή λαού και πόσο εγκληματική για τη χώρα είναι η στρουθοκαμηλική στάση που κρατά εδώ και δύο χρόνια. Αλλά τότε θα είναι αργά.

Μάλλον είναι ήδη πολύ αργά!

Σε όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μένει παρά να δανειστώ τον χαιρετισμό από τη γνωστή αμερικάνικη ταινία (GOOD NIGHT, AND GOOD LUCK) για να ευχηθώ: Καληνύχτα και καλή τύχη!

Από τον Τάκη Μαραλέτο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου